Θερινός Διαγωνισμός για εκπαιδευτικούς
«Φέρνοντας τις μεγάλες ερευνητικές υποδομές της Φυσικής στην οθόνη μας»

Aγαπητοί συνάδελφοι, με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στον θερινό διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς: «Φέρνοντας τις μεγάλες ερευνητικές υποδομές της Φυσικής στην οθόνη μας» ο οποίος διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία REINFORCE (www.reinforceeu.eu) σε συνεργασία με την Eυρωπαϊκή Ακαδημία Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ESIA) (https://esia.ea.gr/).

Περι τίνος πρόκειται

H Eπιστήμη του Πολίτη (Citizen Science) δημιουργεί πολυάριθμες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες – ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το φύλο ή την εκπαίδευσή τους – να συμμετάσχουν στην έρευνα αιχμής στη Φυσική. Oλοένα και περισσότερες Μεγάλες Ερευνητικές Υποδομές στο χώρο της βασικής έρευνας στη Φυσική αρχίζουν να μοιράζονται τα δεδομένα τους και να ζητούν από τους πολίτες να υποστηρίξουν τη βελτιστοποίηση των ανιχνευτών τους για να ενισχύσουν την δυνατότητα τους να κάνουν νέες ανακαλύψεις. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα REINFORCE έχει δημιουργήσει 4 μεγάλης κλίμακας προγράμματα για την επιστήμη του πολίτη στους θεματικούς άξονες: Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων, Φυσική Υψηλών Ενεργειών, Αστρονομία Νετρίνο και Τομογραφία Μιονίων.


Ο στόχος του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός έχει σαν στόχο να σας φέρει σε επαφή με την αιχμή της έρευνας στους τομείς της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων, της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, της Αστρονομίας Νετρίνο και της Τομογραφίας Mιονίων και να σας καλέσει να βοηθήσετε ερευνητές σε αυτούς τους τομείς να βελτιστοποιήσουν τους ανιχνευτές τους.

 

Έπαθλο

Oι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν 8 υποτροφίες για το διεθνές θερινό σχολείο REINFORCE με όλα τα έξοδα πληρωμένα που λαμβάνει χώρα από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου στο Μαραθώνα (http://reinforce.ea.gr/location-summer-school/)!

Το θερινό σχολείο φέρνει μαζί ερευνητές από μεγάλες ερευνητικές υποδομές της Φυσικής, εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες για να συνεργαστούν σε θέματα αιχμής της έρευνας στους τομείς της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων, Αστρονομίας Νετρίνο και Τομογραφίας Μιονιων. Περισσότερες πληροφορίες για το θερινό σχολείο μπορείτε να μάθετε εδώ: https://reinforce.ea.gr/international-training-course/.

 

Διάρκεια και συμμετέχοντες διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός απευθύνεται κατα κύριο λόγο σε Έλληνες εκπαιδευτικούς από το χώρο των θετικών επιστημών αλλά και φοιτητές στους συναφείς τομείς.

Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα από την Τρίτη 25 Μαϊου στις 18:00  έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 23:59 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.

Πως συμμετέχω και πως θα μάθω τα αποτελέσματα;

Για να έχετε δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό πρέπει να κάνετε τα εξής βήματα:

Εγγραφείτε στην πλατφόρμα Zooniverse για την επιστήμη του πολίτη (https://www.zooniverse.org/) | Οδηγίες εγγραφής

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα συμμετοχής με το email σας και το ψευδώνυμό σας στο Zooniverse ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με το πέρας του διαγωνισμού για τα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε προσεκτικά τα βήματα που περιγράφονται στην παρακάτω ενότητα με τίτλο: «Ο Διαγωνισμός»

Ο διαγωνισμός «Φέρνοντας τις μεγάλες ερευνητικές υποδομές της Φυσικής στην οθόνη μας»

Τα προγράμματα επιστήμης του πολίτη του REINFORCE σας καλούν να κάνετε κατηγοριοποιήσεις (classifications) στις εικόνες που παρουσιάζονται. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού σας καλούμε να κάνετε κατηγοριοποιήσεις σε ένα ή παραπάνω από τα προγράμματα αυτά. Για κάθε πρόγραμμα, οι δύο συμμετέχοντες που θα έχουν κάνει τις περισσότερες κατηγοριοποιήσεις είναι αυτοί που θα κερδίσουν τις υποτροφίες για το θερινό σχολείο!

  1. Αφού ολοκληρώσετε τα βήματα της εγγραφής σας, που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα:
  2. Εισέλθετε στο/στα πρόγραμμα/προγραμματα του ενδιαφέροντός σας (Βαρυτικά Κύματα, Φυσική Υψηλών Ενεργειών, Αστρονομία Νετρίνο, Τομογραφία Μιονίων) και κάνετε τα περισσότερα classifications που μπορείτε μεταξύ 25 Μαϊου και 15 Ιουνίου 2022.

 

Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων:
Το πρόγραμμα GWitchHunters | Οδηγίες | Yποστηρικτικό Υλικό

Φυσική Υψηλών Ενεργειών:
Το πρόγραμμα New Particle Search at CERN | Οδηγίες | Yποστηρικτικό Υλικό

Αστρονομία Νετρίνο:
Το πρόγραμμα Deep Sea Explorers | Οδηγίες | Υποστηρικτικό Υλικό

Τομογραφία Μιονίων:
Το πρόγραμμα Cosmic Muon Images | Οδηγίες | Υποστηρικτικό Υλικό

Συχνές Ερωτήσεις

Η καταμέτρηση των κατηγοριοποιήσεων γίνεται από τα στατιστικά δεδομένα που διατηρεί η πλατφόρμα Zooniverse και εξασφαλίζουν την αμεροληψία της καταμέτρησης.

Οι υποτροφίες που δίδονται ανα πρόγραμμα είναι δύο, για τους 2 νικητές που έκαναν τις περισσότερες κατηγοριοποιήσεις.Μπορείτε να κάνετε κατηγοριοποιήσεις σε ένα η περισσότερα από τα προτεινόμενα προγράμματα. Αν επιλεγείτε ως νικητές σε ένα απο αυτά δεν μπορείτε να επιλεγείτε και στα υπόλοιπα.

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι: όσες περισσότερες μπορείτε. Σαν μέτρο σύγκρισης λάβετε υπ’όψιν σας οτι κατα μέσο όρο κάθε χρήστης που συμμετέχει ήδη στα προγράμματα εκτελεί περίπου 50 κατηγοριοποιήσεις τη μέρα σε ένα πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 σε διαδικτυακή εκδήλωση για την οποία θα λάβουν οι συμμετέχοντες σύνδεσμο συμμετοχής.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το REINFORCE από τα επίσημα κανάλια μας:

Website: www.reinforceeu.eu | https://reinforce.ea.gr
Facebook: https://www.facebook.com/ReinforceEU
Twitter: https://twitter.com/reinforceeu

Για περεταίρω πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Επικοινωνία:
Ε. Χανιωτάκης,
εκ μέρους της ομάδας REINFORCE/FRONTIERS στην Ελλάδα
email: info@reinforce.ea.gr

Καλή επιτυχία!